5 причини да почиваме в гр. Обзор

5 причини да почиваме в гр. Обзор 😎🌞
Обзор е град, предлагащ уникално съчетание между море и планина, което се превръща в предпочитано място за спокойна и здравословна почивка.

Докато сте на море през лятото понякога е добре да отделите поне един ден от почивката си и да се отдадете не само на познатото трупане на загар на плажа, но и да се разходите и да откриете нови интересни места. Така преживяването от лятната ви ваканция на море ще бъде много по-пълноценна. За щастие Обзор и околностите могат да ви предложат много и интересни преживявания. Ще се опитаме да ви бъдем полезни с една малка разходка из околностите на Обзор, като ви предложим близки и по-далечни места.
1. КРАСИВИ ПЛАЖОВЕ
Малко хора знаят, но град Обзор разполага с най-дългата плажна ивица в България – близо 10 километра с фин златист пясък! Част от дългата плажна Обзорска ивица са и уникални диви плажове:
  • Местност и плаж „Смриките“
Смриките е местност, която се намира на самия морски бряг, на около 4 километра Южно от центъра на град Обзор. Това е защитена местност, което в съчетание с трудния достъп по суша я прави едно от най-дивите места по Българското Черноморие. Достъпа до местността е труден и се препоръчва високо проходим автомобил или пеша. Приключението, което можете да преживеете на този малък плаж, обградени само от дива растителност и високи склонове е незабравимо. Добра идея е да си приготвите храна и напитки за еднодневен пикник и да се отдадете на спокойствие и приятни разговори с приятели на самия морски бряг. Все пак трябва да сте внимателни, защото плажът не се охранява, което в съчетание с каменистото дъно и високите вълни понякога прави плуването опасно. От друга страна за запалените гмуркачи мястото е превъзходна възможност за подводни наблюдения като дори можете да хвърлите въдица и кой знае, да приготвите някое рибено блюдо.
  • Плаж „Иракли“
Плаж Иракли се намира на около 9 километра Южно от град Обзор. Дългата почти три километра плажна ивица, покрита със златист пясък е едно от малко останалите диви места по Българското Черноморие. Плажът и прилежащата местност са обявени за защитена територия. Тук няма големи хотели или ресторанти, но има малки заведения от където можете да се сдобиете със студена напитка или закуска в случай, че решите да прекарате своя ден тук. В околностите са открити много свидетелства за бита на обитателите в древността, но уникалната природа и чисто море са най-привлекателния фактор, за да посетите това място
2. ПЪРВОМАЙСКАТА ПОЛЯНА
 Тези, които предпочитат планината и са решили да избягат от горещините, шума и суетата на морското курортно селище, могат да се насладят на прекрасната природа по трасето на ЕКОПЪТЕКА, свързваща северозападните покрайнини на град Обзор и средновековната крепост "Калето" с обща дължина около 2200м. По асфалтиран път може да се стигне пеша или с автомобил до местността "Габъра", от където ще затаите дъх пред открилата се величествена панорамна гледка към оставащото на хоризонта море и града, сгушил се ниско в полите на планината.
Оттук се тръгва пеш по пътека, обградена с девствена растителност и свеж прохладен въздух с мирис на бор. След 300м вдясно има разклонение от пътеката, по което, ако поемете, ще стигнете до местността "Аязмото", където сред туристически заслон с обезопасено огнище и маса, и чешма с прохладна изворна лековита минерална вода, може да поседнете и да отдъхнете, и да се потопите в чудно безгрижие и безметежност, което само планината може да подари. Харесваната и посещавана както от туристи, така и от местни жители "Първомайска поляна", се намира на около 300м по-нататък. Тя е с обща площ приблизително 2 дка, а преди да попаднете на поляната, ще преминете през чешма, с лековита минерална вода и емблематичната нейна пазителка – каменната мечка. Встрани от поляната, по тясна пътечка, се стига до красив, стръмен скален планински водопад. Заставайки край водопада, невъзможно е човек да остане безразличен към великолепната гледка. Падащата от височина 10м вода се разбива в скалистото легло на рекичката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. Несъмнено през летния сезон най-вълнуващо ще ви подейства спускането до самия водопад. Екопътеката завършва с останките от средновековната крепост "Калето", намиращи се на около 1000м по-нататък.
3. КЪЩА ЗА ГОСТИ "ВАНГЕВИ"
Ако живеете в голям град, напрежението и шумът са Ваше ежедневие, мислите си за почивка на море, на спокойно и тихо място това е вашето място!
Къща за гости "Вангеви" се намира в тихата част на гр. Обзор, на 350 м от плажа. Апартаментът е приземна северна част от семейна къща, със самостоятелен вход и изход към двора.  Отдава се само посочения апратмент, което Ви прави ЕДИНСТВЕНИ гости на къщата! Кътовете за отдих в двора са на разположение на гостите, децата могат там да си играят спокойно и на воля. За удобство на гостите дворът разполага с навес, барбекю, люлка, маси, пейки, кростренажор и други. Подходящо място за спокойна почивка на семейство с 1 - 2 деца. Не можем да пропуснем и достъпа до екологично чистите продукти, като мляко, яйца, месо и други. За контакти: тел.0897 812 727 Вижте повече информация ТУК

4. ЮНИ и СЕПТЕМВРИ са прекрасни месеци за почивка в Обзор
Тези месеци са погрешно пропускани от търсещите удоволствието от почивката и спорта. Юни и Септември в Обзор са много приятни, защото времето е подходящо както плаж, така и за разходка по екопътека "Калето" или пикник на "Първомайската поляна. Тихо и спокойно е, и избягвате навалицата от Юли и Август. Малцина знаят и факта че на много места из Обзор, включително и в уютния парк, има монтирани къщички с книги, напълно БЕЗПЛАТНИ за четене (не се подаряват). Освен това ЦЕНИТЕ в Обзор през Юни и Септември са в пъти по-ниски. Също така През Юни можете да присъствате на празника на града -24 Юни, който се отбелязва много тържествено и празнично. Малцина също знаят, че Септември е прекрасен месец за любителите на УИНДСЪРФ и Обзор разполга със сърфучилище за тази цел.

5. МЕЖДУНАРОДНИ прояви и ФЕСТИВАЛИ за деца
Град Обзор се е утвърдил като място за отдих на семейства и разполага с всички условия за това. Изградени са много нови детски площадки и се организират редица детски фестивали и международни прояви.
В Северната част на града, непосредствено до морския бряг има изграден прекрасен зелен парк и амфитеатрална сцена. където малки и големи артисти от цял свят изнасят представления. Наблизо е и фонтана – място където през лятото се събират стотици хора след горещите плажни дни.
Автор: Яна Сиракова

Коментари

Популярни публикации от този блог

ВЪЛШЕБНАТА КЪРПА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ПРОЗОРЦИ RSI

Титанови съдове BALLARINI

Гарантирана свежест - без миризма от изпотяване